přívlastková a ročníková vína

Vína s přívlastkem se vyrábějí z hroznů, které zůstávají déle na keřích než vína jakostní a sbírají se v pozdním podzimu. Tato prvotřídní vína se získávají vylisováním plně zralých hroznů. Mají nejen výraznější charakteristické vlastnosti odrůd, ale také vyšší obsah alkoholu nebo přírodního zbytkového cukru.
Podle obsahu cukernatosti se vína začlení do kategorií  kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů atd.
Jsou to vína prvotřídní jakosti, neboť v přezrálých hroznech se koncentrují aromatické a chuťové látky, cukr a také se v nich může vyskytovat ušlechtilá plíseň. Ta pak ve víně u některých odrůd vytváří pikantní a nenapodobitelnou,
avšak příjemnou chuť.

 

jakostní do 19°ČNM

kabinet  od 19°ČNM

pozdní sběr  od 21°ČNM

výběr z hroznů od 24°ČNM

výběr z bobulí od 27°ČNM

slámové a ledové  od 27°ČNM

výběr z cibéb od 32°ČNM